De keuze in locatie, tijd en omstandigheden
Bij reflectie fotografie hebben de locatie, tijd en omstandigheden veel impact op het eindresultaat van je foto. Daarnaast hebben de omstandigheden invloed op de benodigde camera instellingen. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de ideale omstandigheden voor jouw reflectie foto’s.
Locatie
De meest voor de hand liggende locaties voor reflectie fotografie zijn natuurlijk grote wateroppervlakten, zoals meren, rivieren of kanalen. Een wateroppervlakte hoeft echter niet groot te zijn om tot mooie reflecties te komen. Zelfs kleine regenplassen kunnen tot mooie foto’s leiden.
Andere locaties waar je interessante reflecties kunt vinden, zijn bijvoorbeeld gebouwen met glazen gevels, metalen voorwerpen of natte straten na een regenbui. Je kunt ook spelen met de reflecties van licht op andere oppervlakken, zoals de muur van een gebouw of het dak van een auto.
Tijdstip
Reflecties fotograferen kan zowel overdag als ’s nachts worden gedaan, afhankelijk van het soort sfeer dat je wilt creëren. Overdag biedt vaak scherpere en meer gedetailleerde reflecties, terwijl ’s nachts de reflecties een mysterieuze en dromerige sfeer kunnen hebben.
Het kan ook de moeite waard zijn om te experimenteren met reflecties tijdens de ‘golden hour’. Er is dan meestal nog genoeg licht voor een scherpe foto en de zonsondergang zorgt voor mooie kleuraccenten in de lucht.
Weersomstandigheden
De weersomstandigheden zijn dan ook een belangrijke factor bij reflectie fotografie. Over het algemeen zijn zonnige en windstille dagen het beste, omdat ze scherpe en gedetailleerde reflecties geven. Maar dat betekent niet dat bewolkte of regenachtige dagen geen interessante reflecties opleveren.
Een bewolkte lucht kan mooi diffuus licht opleveren waardoor de reflecties zachter worden en beter belicht zijn. Schaduwen worden dankzij het diffuse licht niet té donker en de hooglichten in de foto raken juist niet overbelicht.
Regen en wind maken het fotograferen van scherpe en gedetailleerde foto’s erg lastig, maar de druppels en rimpelingen in het water kunnen wel weer zorgen voor bijzondere effecten.
Het kiezen van de juiste hoek en compositie
Na het vinden van een geschikte locatie, is het tijd om te bepalen vanuit welke hoek je de reflecties wilt fotograferen en hoe je deze wil opnemen in je compositie. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:
Experimenteer vanuit verschillende hoeken
Door vanuit verschillende hoeken te fotograferen, kun je unieke en interessante composities creëren. Probeer bijvoorbeeld vanuit een laag perspectief te fotograferen om de lucht en de omgeving in de foto op te nemen of juist vanuit een hoger perspectief om de focus te leggen op enkel de reflectie.
Houd je camera recht
Bij het fotograferen van reflecties is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je camera recht is uitgelijnd met het wateroppervlak. Zo voorkom je dat er maar een klein deel van je onderwerp zichtbaar is in de reflectie. Vooral wanneer je laag naar de grond gaat voor de foto kan het lastig zijn om de camera recht te houden.
Tip: Het gebruiken van een statief kan helpen om de foto perfect uit te lijnen.
Zoek naar symmetrie
Reflecties bieden vaak de mogelijkheid om symmetrische composities te maken, wat een krachtig visueel effect kan creëren. Probeer bijvoorbeeld de horizon in het midden van de foto te plaatsen om een symmetrisch effect te creëren.
Leer hier meer over compositieregels van fotografie
Combineer met lange sluitertijd fotografie
Een techniek die je goed kunt combineren bij het fotograferen van reflecties, is het fotograferen met lange sluitertijd. Hiermee kun je beweging in het water vastleggen en de reflecties een extra dynamische uitstraling geven.
Tip: Lees ons artikel over lange sluitertijd fotografie!
Camera instellingen bepalen
Bij het fotograferen van reflecties zijn er een paar camera-instellingen waarmee je rekening moet houden om het beste resultaat te krijgen. De exacte instellingen zijn helemaal afhankelijk van het tijdstip en de weersomstandigheden.
Gebruik de juiste ISO-waarde
Een lage ISO-waarde (tussen 100 en 400) wordt aanbevolen om de ruis in je foto’s te minimaliseren. Bij daglicht of bij heldere omstandigheden kun je gemakkelijk een lagere ISO-waarde gebruiken (bijvoorbeeld 100), terwijl bij nachtfotografie een hogere ISO-waarde nodig kan zijn (bijvoorbeeld 800 of hoger).
Kies het juiste diafragma
Een klein diafragma (een hoog f-getal, zoals f/16 of hoger) zorgt voor een grotere scherptediepte, waardoor zowel de reflectie als de achtergrond scherp in beeld zijn. Dit is handig als je de hele scene scherp wilt vastleggen.
Als je de nadruk wilt leggen op de reflectie, kun je kiezen voor een groter diafragma (een laag f-getal, zoals f/2.8 of f/4) om de achtergrond onscherp te maken. Bij heldere omstandigheden kun je makkelijker een klein diafragma (een hoog f-getal) gebruiken, terwijl bij weinig licht een groter diafragma nodig kan zijn.
Stel de sluitertijd in
Een lange sluitertijd kan zorgen voor een mooie vervaging van het wateroppervlak, wat kan resulteren in een zachtere reflectie. Zowel de sluitertijd als de wind heeft invloed op de kracht van de vervaging. Experimenteer dus vooral om een perfecte vervanging in je reflectie te creëren.
Het gebruik van een langere sluitertijd is vooral handig bij weinig licht of bij beweging van het water. Bij heldere omstandigheden kun je een kortere sluitertijd gebruiken, terwijl bij weinig licht of ‘s nachts een langere sluitertijd nodig kan zijn.
Aan de slag!
Met de juiste locatie, tijd, compositie en camera-instellingen kun je prachtige reflecties vastleggen. Dus ga vooral op zoek naar reflecties in de stad of natuur en probeer het zelf!