Wat is lange sluitertijd fotografie?
Lange sluitertijd fotografie draait om het vastleggen van beweging gedurende een langere periode dan normaal. Dit kan resulteren in prachtige en unieke beelden waarin de beweging van bijvoorbeeld water, wolken of auto’s wordt vastgelegd als een zachte waas of als strepen van licht. Om deze effecten te bereiken, moet je de sluitertijd van je camera verlengen. Hierdoor wordt de sensor van de camera voor een langere periode belicht en wordt de beweging vastgelegd.
Camera instellingen voor long exposure fotografie
Om mooie lange sluitertijd foto’s te maken, moet je de camera-instellingen aanpassen om de gewenste effecten te bereiken. Hieronder bespreken we de belangrijkste instellingen die je moet aanpassen voor lange sluitertijd fotografie.
Sluitertijd
De sluitertijd is de duur dat de sluiter van de camera open is en de sensor belicht. Voor lange sluitertijd fotografie moet de sluitertijd worden verlengd. Dit betekent dat de sluiter langer open blijft, wat resulteert in een langere belichtingstijd en beweging vastlegt. De juiste sluitertijd varieert afhankelijk van de hoeveelheid beweging en het gewenste effect, maar meestal ligt de sluitertijd tussen de 1/30 en 30 seconden.
Diafragma
Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt. Bij lange sluitertijd fotografie is het belangrijk om een kleinere opening te gebruiken om overbelichting te voorkomen. Dit betekent dat je een hoger diafragmagetal (kleinere opening) moet gebruiken. Een diafragmagetal tussen f/8 en f/16 wordt meestal aanbevolen.
ISO-waarde
De ISO-waarde bepaalt de gevoeligheid van de camera voor licht. Bij lange sluitertijd fotografie is het meestal het beste om een lage ISO-waarde te gebruiken om ruis in de foto te verminderen en overbelichting te voorkomen. Een ISO-waarde van 100-400 wordt meestal aanbevolen.
Praktische tips voor lange sluitertijd fotografie
Gebruik een statief
Dit helpt bij het voorkomen van trillingen en zorgt voor scherpere foto’s.
Gebruik een afstandsbediening of zelfontspanner
Dit voorkomt bewegingsonscherpte veroorzaakt door het indrukken van de ontspanknop. Daarnaast kun je met een afstandbediening gebruik maken van de bulb-modus op je camera. Hiermee kun je de sluitertijd handmatig instellen en dus langer dan de (meestal) maximale 30 seconden.
Gebruik een grijsfilter
Als je foto’s telkens overbelicht zijn kun je dit oplossen door een grijsfilter (Neutral Density filter) op je lens te plaatsen. De filters zijn gemaakt van donker glas en blokkeren een deel van het licht waardoor je camera een langere sluitertijd kan hebben zonder dat de foto’s overbelicht raken.
Blijf experimenteren en oefenen
Het kost tijd om de techniek van lange sluitertijd fotografie te beheersen, blijf oefenen en experimenteer met verschillende instellingen en omstandigheden.
Het bewerken van je lange sluitertijd foto’s
Wanneer je foto’s hebt gemaakt met lange sluitertijd, kan het zijn dat je nog wat nabewerking nodig hebt om het beste resultaat te behalen. Hier zijn enkele tips voor de bewerking van lange sluitertijd foto’s:
Corrigeer witbalans
Lange sluitertijd foto’s kunnen een blauwe of gele kleurzweem hebben. Pas de witbalans aan om de kleuren natuurlijker te maken.
Verscherp de foto
Omdat de foto met lange sluitertijd vaak een zachter beeld kan hebben, kan het nodig zijn om de foto te verscherpen. Dit kan wel meer ruis toevoegen aan je foto.
Verwijder ruis
Lange sluitertijd foto’s hebben de neiging om meer ruis te hebben. Met fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lightroom of Photoshop kun je ‘noise reduction’ instellen om dit weg te nemen. Pas wel op dat je dit niet te veel doet, je foto gaat anders meer op een schilderij dan foto lijken.
Maak gebruik van contrast en helderheid
Pas het contrast en de helderheid aan om de foto er levendiger uit te laten zien.
Speel met kleurfilters
Experimenteer met kleurfilters om een unieke uitstraling aan je foto’s te geven. Je kunt met kleurfilters bijvoorbeeld alleen de lichtstrepen van kleur veranderen of meer uit de foto laten springen.
Aan de slag!
Lange sluitertijd fotografie is een leuke techniek om onder de knie te krijgen. Door de juiste technieken en camera-instellingen te gebruiken, kun je op een indrukwekkende manier beweging vastleggen. Met deze tips en tricks kun je zelf aan de slag met lange sluitertijd fotografie. Dus ga erop uit, ga experimenteren en leg alle beweging om je heen vast op een unieke manier!